afdrukken

Kattekop, een Haspengouws streekgerecht

Wat is een kattekop en waar komt die naam vandaan?

TST - KattekopEr was eens lang geleden een Truiense bakker die telkens hij zijn taarten bakte een overschotje van deeg had en hij vond het zonde om het weg te gooien.
Zijn dochtertje had een lievelingskat, waarmee zij uren speelde, en hij wilde het kind verrassen: hij maakte een gebak, in de vorm van een kattekop.
Dat lukte en het resultaat was zo goed en smaakvol, dat zijn collega-bakkers ook brood (!) zagen in het recept en binnen de kortste keren kende (en kocht) iedere Truienaar de lekkere kattekop.
Wellicht heeft de goede man zich nooit gerealiseerd dat hij twee kwaliteitsproducten van stad en streek verenigde: appelen en brooddeeg.
Immers, de legioensoldaten van Caesar gaven al in die vroege eeuwen de voorkeur aan het Haspengouwse brood. Sindsdien is de vermaardheid van ons graan zich gaan verspreiden over tal van naburige landen. Daarbij is de appel een typisch en kwaliteitsproduct van Sint-Truiden en Haspengouw...

Recept

Maak een deeg van 250 gr bloem, 1 dl melk, 10 gr suiker, 20 gr gist, 60 gr boter en 5 gr zout. Flink kneden en 20 minuten laten rijzen. Intussen appelen schillen en uitboren. Het deeg tot een rechthoekige plak uitrollen, vierkanten van 15 cm zijde uitsnijden. Zet de appel op zo’n vierkant, vul de holte van het klokhuis met suiker en een weinig stroop en vouw de deeglap over de appel toe. De kattekoppen met geklopt ei bestrijken. Matig warme oven. 25 minuten volstaan.

Facebook

Nieuwsbrief ontvangen?

* * * schrijf me in!
created by Tobania