afdrukken

Burchtruïne van Brustem

Op 28 juli 1171 werd Brustem in de as gelegd en de grafelijke burcht werd door de Truienaren belegerd. De strijd eindigde voorlopig op 11 augustus 1171 met de dood van de Loonse graaf Lodewijk I. Na nog talrijke schermutselingen werd het graafschap Duras in 1190 bij het graafschap Loon ingelijfd, waardoor Brustem als grenspost sterk aan belang inboette. In het midden van de 19de eeuw stortte de burchttoren grotendeels in, nadat men op het gelijkvloers een opening had gekapt. Momenteel blijft er nog een halfronde toren van ca. 10 meter hoogte over.

De 12de eeuwse burchttoren van Brustem werd gebouwd door de graaf van Loon als verdediging tegen Duras en Sint-Truiden.
De huidige ruïne en zijn mooie omgeving gaan gerenoveerd worden.
Kindvriendelijke rustplaatsen en borden geven fietsers meer (in)zicht op de rijke geschiedenis van deze site.

Soort activiteit:Kasteel
Telefoonnr: 3211701818
Adres: Burggracht 1, 3800 Sint-Truiden
Deelgemeente: Brustem

Reacties

Richard Vercamer 29/03/2017

Beste

U neemt hiervoor best contact op met mijn collega Jeanine Debèfve, zij is verantwoordelijk voor groepen en gidsen. Je kan haar bereiken op het nummer 011 70 18 23.

mvg
Toerisme Sint-Truiden
Richard Vercamer

kristof vervloesem 27/03/2017

Beste, volgende week openen wij het vernieuwde woonzorgcentrum in Brustem. Graag wil ik met de mensen die daar werken op woensdag (05.04) een wandeling van +/- 1u maken door Brustem waarbij ze wat uitleg krijgen over de geschiedenis en bezienswaardigheden van Brustem. Zo kunnen zij onze bewoners en hun familie ook een goede uitleg geven. Is dit mogelijk? Heeft u hiervoor gidsen ?

Jouw reactie

*

*

*

reactie *

Facebook

Nieuwsbrief ontvangen?

* * * schrijf me in!
created by Tobania